Studiekeuzecheck geen garantie. Studiekeuzeonderzoek vaak noodzaak
Effect studiekeuzecheck nauwelijks gemerkt
Veel aspirant-studenten zijn komend jaar verplicht om voor het begin van hun opleiding een dag te 'proefstuderen'. Maar het doel, de studieuitval terugdringen, wordt hierdoor nauwelijks gehaald.
Dat blijkt volgens de Volkskrant uit een eerste evaluatie van de Universiteit Utrecht. Deze universiteit had als eerste vorig jaar al het verplichte proefstuderen geïntroduceerd. In 2013 volgden alle aankomende studenten, voorafgaand aan hun studie verplicht een college en maakten ze een toets bij hun gekozen opleiding. In de eerste helft van dit jaar bleek 13,8 procent van de studenten uitgevallen. Het jaar ervoor, zonder matchingprocedure, had 14,7 procent van de studenten in het eerste jaar de studie gestaakt.
Een reden van het geringe effect is dat maar weinig studenten nog van gedachten veranderen als ze eenmaal een studie hebben gekozen, ook als tijdens de matchingdag blijkt dat de opleiding niet bij hen past.
Eindexamenkandidaten die in 2015 instromen in het hoger onderwijs moeten zich al aanmelden in mei. Zorg daarom in de komende maanden voor een gedegen voorbereiding.
Een uitgebreid studiekeuzeonderzoek blijkt het meest betrouwbaar en de beste voorspeller tot studiesucces.